Zo haal je meer uit je mobiele airco
Wonen

Zo haal je meer uit je mobiele airco

Anne Janssen - August 17, 2021

Zo haal je meer uit je mobiele airco! Dat gaan we je vandaag vertellen in dit artikel. Want niemand koopt een mobiele airco om uiteindelijk alsnog in de warme lucht binnen te zitten. We vertellen je alles over waar mobiele airco’s het beste kunnen staan, wat je kunt doen om jouw mobiele airco optimaal te laten presteren en waarom je het beste ramen en deuren dicht kunt houden. Bovendien geven we je advies over het onderhoud van je airconditioner en vertellen we waarom je beter kunt koelen voor de warme lucht naar binnen komt. Benieuwd? Lees snel verder! 

Zet de airco op de juiste plek

De locatie van je mobiele airco heeft effect op de prestaties van de airco. Een mobiele airco voert warme lucht af via een afvoerslang. Deze afvoerslang hangt naar buiten, waardoor je mobiele airco altijd in de buurt van een raam of deur moet staan. Het is belangrijk dat de mobiele airco zo recht mogelijk staat en op ongeveer 30 tot 40 centimeter van het raam staat. Voor de beste vorm van luchtcirculatie zorg je bovendien dat er niets op de airco ligt, zodat de lucht goed vrij kan komen. 

Let er, bij het uitkiezen van de juiste plek voor jouw airco, ook op dat je de airco niet plaatst in een zeer vochtige ruimte. De airco moet dan ook ontvochtigen, waardoor hij nog harder moet werken en er minder energie overblijft om de lucht in een ruimte te koelen. Kies dus welke ruimte het beste gekoeld kan worden. 

Houd ramen en deuren goed dicht

Is het buiten warm? Dan is het verstandig om de ramen en deuren goed dicht te doen, ook wanneer het binnen ook al warmer wordt. Door ramen en deuren te sluiten, voorkom je dat de warmte van buiten ook naar binnen komt. Zo kan je mobiele airco effectiever zorgen dat er koude lucht door je huis verspreid wordt. Het enige raam of de enige deur die open mag staan, is het raam of de deur waardoor de afvoerslang naar buiten gaat. 

Gebruik raamafdichting

En daar bouwen we meteen op voort. Want dat raam of die deur die je open hebt om de afvoerslang naar buiten te laten, die zorgt er natuurlijk wel voor dat er alsnog warme lucht je huis binnenkomt. Gelukkig is daar ook een mooie oplossing voor, in de vorm van raamafdichting. Soms wordt raamafdichting meegeleverd met een mobiel airconditioner, maar soms ook niet. In het laatste geval is het verstandig om zelf raamafdichting aan te schaffen, om te zorgen dat mobiele airco’s de lucht in huis zo goed mogelijk kunnen koelen. 

Zorg voor goed onderhoud

Dit spreekt misschien voor zich, maar toch vinden we het belangrijk om te noemen. Onderhoud is heel belangrijk wanneer je wil dat jouw mobiele airco - die je waarschijnlijk in de hitte vaak gebruikt - lang meegaat. Het onderhouden van je mobiele airco zorgt ervoor dat jij alles uit het apparaat haalt wat erin zit. Je kunt de volgende dingen zelf doen om te zorgen dat jouw airco goed onderhouden wordt. Dit zijn onze tips! 

-Leeg de condensbak regelmatig, zodat er geen vocht in de airco blijft zitten. 
-Verwijder stof dat op de airconditioner blijft liggen
-Reinig de filters zeer regelmatig.
-Reinig de afvoerslang regelmatig. 
-Vervang de filters elk jaar. 
-Koel voordat het warm wordt 

Koel voordat het warm wordt! Dat klinkt gek, hè? Want in principe zetten veel mensen hun mobiele airco pas aan wanneer het warm wordt. Maar vergis je niet. Stel dat de gewenste temperatuur in huis 19 graden is, dan is het makkelijker voor je airco om te koelen van 23 naar 19 graden dan wanneer je wacht tot het 27 graden is en je de airco dan aanzet. Door je airco vroeg aan te zetten, nog voordat het bloedheet is (zowel buiten als in huis!), hoeft je airco minder hard te werken om je huis lekker koel te huilen. 

Overige tips om goed voor je mobiele airco te zorgen 

Natuurlijk zijn er altijd nog andere dingen die je kunt doen om goed voor je mobiele airco te zorgen. Dit zijn onze belangrijkste extra tips: 

-Lees de gebruiksaanwijzing voor je met een apparaat aan de slag gaat. Misschien heb jij wel een mobiele airco die nét even anders werkt dan de vorige. Lees altijd de gebruiksaanwijzing om zeker te weten dat je het apparaat gebruikt zoals het bedoeld is. 
-Zorg voor een veilige opbergplaats voor je mobiele airco. In het najaar en in de winter zul je je mobiele airco veel minder gebruiken. Zorg ervoor dat je een goede opbergplek voor je mobiele airco hebt. Dit is een plek waar het niet al te vochtig is en waar de temperatuur stabiel is. 
-Zet andere apparaten uit. Apparaten die in huis aanstaan, stoten hitte uit omdat ze energie verbruiken. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur in huis toeneemt. Door sommige andere apparaten in huis aan te zetten, is het voor je mobiele airco makkelijker om koele lucht door het huis te verspreiden. 
-Leg de afvoerslang zo recht mogelijk. Wanneer er een knik of een bocht in de slang zit, kan de lucht niet goed door de slang stromen en kan de warme lucht minder goed naar buiten. 
Houd de gordijnen en zonwering dicht. Help je mobiele airco een handje en doe je gordijnen dicht of je zonwering naar beneden. Zo helpen alle kleine beetjes om je huis koeler te krijgen. 

Dit waren onze belangrijkste tips om alles uit je mobiele airco te halen. We wensen je een lekker koel huis toe deze zomer! 

Anne Janssen

Traditional El Salvadorian breakfast in El Tunco cost $2-$5 numerous restaurants, cafes and stands offer up Desayuno Traditional. I can and do eat this daily, eggs, avocado, beans, fried banana’s and bread are perfect after surf meal, this is what the locals eat daily at home as well.

Zo haal je meer uit je mobiele airco

Zo haal je meer uit je mobiele airco

Anne Janssen - Aug 17, 2021

Dekbed wassen

Dekbed wassen

Anne Janssen - Aug 17, 2021

Welke Soorten Hoofdkussen Zijn Er

Welke Soorten Hoofdkussen Zijn Er?

Anne Janssen - Aug 17, 2021

advertising
Welk Topmatras Past Bij Mij

Welk Topmatras Past Bij Mij

Anne Janssen - Aug 17, 2021