Dekbed wassen
Wonen

Dekbed wassen

Anne Janssen - August 17, 2021

Je dekbed wassen. We weten allemaal dat het goed is om dat regelmatig te doen. Waarschijnlijk was je je dekbedovertrek heel regelmatig, maar veel mensen vergeten het wassen van hun dekbed. En dat terwijl je er elke nacht onder ligt! Maar hoe pak je dat nu precies aan, het wassen van je dekbed? Daar gaan we je in dit artikel alles over vertellen. We hebben de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet, gaan in op het wassen van dekbedden van verschillende materialen, zoals donzen dekbedden, zijden dekbedden, katoenen dekbedden en synthetische dekbedden. Bovendien bespreken we de meest gestelde vragen.

Waarom is het belangrijk om je dekbed te wassen? 

Terwijl je slaapt, laat je van alles achter in je bed. Je zweet en dit vocht komt niet alleen op je dekbedovertrek terecht, maar ook in je dekbed zelf. Bovendien verlies je dode huidcellen terwijl je aan het slapen bent. Deze dode huidcellen blijven ook achter in je dekbed. Het is dus fris om je dekbed regelmatig te luchten én hem eens in de zoveel tijd te wassen. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Dat lees je hieronder! 

Donzen dekbed wassen

Een donzen dekbed moet ongeveer een keer in de drie tot vijf jaar gewassen worden. Dat valt dus reuze mee! Bij een donzen dekbed is het belangrijk dat je geen wasverzachter gebruikt en dat je wast met wasmiddel zonder enzymen of bleekmiddel. Deze middelen vormen een laagje rondom het dons, waardoor het dons niet goed kan opdrogen. Een donzen dekbed kun je, naast het wassen, het beste regelmatig even goed uitschudden zodat het dekbed weer lekker luchtig is. 

Synthetisch dekbed wassen

Een synthetisch dekbed is een dekbed dat je prima kunt wassen. Dit dekbed in de wasmachine wassen is dus geen probleem. Meestal moet je synthetische dekbedden op 60 graden wassen, maar het is slim om hier het label even voor te checken, voor het geval jouw dekbed een uitzondering is en het op een andere stand gewassen moet worden. Op het label van het dekbed kan je bovendien zien of het dekbed ook in de droger gedroogd kan worden. In veel gevallen kan dit wel, waardoor je diezelfde avond weer heerlijk onder een schoon dekbed slaapt.

Wollen dekbed wassen 

Wol is van nature een vuilafstotend materiaal. Dit heeft als groot voordeel dat je een wollen dekbed in principe niet hoeft te wassen. Een wollen dekbed houdt zichzelf schoon! Het is wel fris om je wollen dekbed af en toe even uit het raam te hangen, zodat het goed kan luchten. Wil je je wollen dekbed toch graag gewassen en gereinigd bellen? Dan is het niet handig om dat bij dit type dekbed zelf te doen. Je kunt je wollen dekbed dan het beste naar de stomerij brengen, zodat het wassen van het dekbed op professionele wijze kan gebeuren. 

Zijden dekbed wassen

Is jouw dekbed gemaakt van zijde? Voor een zijden dekbed geldt hetzelfde als voor een wollen dekbed. Zijde trekt geen stof aan en is anti-allergisch. Het is dus niet per se nodig om een zijden dekbed te wassen. Een dekbed van zijde kan natuurlijk prima even gelucht worden door het uit het raam te hangen. Wil je jouw dekbed van zijde tóch graag laten reinigen? Breng jouw dekbed dan naar de stomerij voor professionele reiniging van jouw zijden dekbed. Het is nooit verstandig om dit type dekbed te wassen in de wasmachine. 

Katoenen dekbed wassen 

Een katoenen dekbed is vaak anti-allergisch. Dit dekbed kan je meestal gewoon in de wasmachine wassen, tenzij dit op het label anders staat aangegeven. Het dekbed is dus gewoon lekker schoon en fris wanneer je het regelmatig even wast. Op het waslabel vind je meer informatie over op hoeveel graden het dekbed gewassen moet worden en of het in de droger mag. Omdat katoen erg veel vocht opneemt, is het dekbed wel erg zwaar nadat het uit de wasmachine komt. Het is goed om hier rekening mee te houden. 

Vragen over het wassen van je dekbed

Natuurlijk begrijpen we dat je nog extra vragen hebt over het wassen van je dekbed. We hebben de meestgestelde vragen hieronder voor je beantwoord. 

Hoe verwijder ik vlekken uit mijn dekbed? 

Een vlek op je dekbed ziet er natuurlijk niet fris uit, maar het betekent niet dat direct je hele dekbed gewassen hoeft te worden. Je kunt ook alleen de vlek aanpakken. Vaak verwijder je vlekken het beste met water en vloeibare zeep, of met een speciale vlekkenverwijderaar. Het hangt hierbij natuurlijk wel af van het type vlek. 

Wanneer je kringen in je dekbed hebt, hoef je het dekbed ook niet extra vaak te wassen. Kringen worden bijna altijd veroorzaakt door transpiratievocht. Dit krijg je niet uit je dekbed. Een mooie dekbedhoes is dan een simpele oplossing. 

Bij een donzen dekbed is het wel verstandig om het dons bij de vlek vandaan te schudden, zodat de veertjes niet nat worden. Deze drogen namelijk niet makkelijk op. 

Hoe vaak moet ik mijn dekbed wassen? 

In principe is het slim om je dekbed elke vijf jaar te wassen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals wollen en zijden dekbedden, die niet per se gewassen hoeven te worden. Heb je een allergie? Dan is het raadzaam om je dekbed vaker te wassen (het liefste om de drie maanden). Wil je echt in een lekker fris bed slapen? Vergeet dan niet om ook je matras, je topper en je kussen te wassen voor optimale hygiëne in bed. 
Kan een eenpersoonsdekbed in de wasmachine? 
In principe kan een eenpersoonsdekbed in de wasmachine, maar dit hangt wel af van het materiaal van het dekbed. Zo is het niet raadzaam om een wollen dekbed of een dekbed van zijde in een wasmachine te wassen, zelfs al zou dit in theorie wel passen. 

Je dekbed schoon houden: zo doe je dat 

Je dekbed schoon houden? Daarvoor hoef je ‘m echt niet elke week in de wasmachine te gooien. Onze belangrijkste tips voor een schoon dekbed zijn: 

-Schud je dekbed elke dag even lekker op 

-Hang je dekbed regelmatig uit het raam om het goed te laten luchten 
-Zet je raam in de slaapkamer open, zodat het goed doorwaait en vieze luchtjes niet in de kamer blijven hangen 
-Was je je dekbed in de wasmachine? Controleer dan altijd eerst het waslabel om te kijken op hoeveel graden je het dekbed moet wassen. 
-Controleer altijd het waslabel voordat je een dekbed in de droger doet. Niet elk dekbed mag in de droger. 
-Was of stoom je dekbed alleen wanneer dit nodig is. Dekbedden van wol of zijde hoeven niet per se gewassen te worden. 

Anne Janssen

Traditional El Salvadorian breakfast in El Tunco cost $2-$5 numerous restaurants, cafes and stands offer up Desayuno Traditional. I can and do eat this daily, eggs, avocado, beans, fried banana’s and bread are perfect after surf meal, this is what the locals eat daily at home as well.

Zo haal je meer uit je mobiele airco

Zo haal je meer uit je mobiele airco

Anne Janssen - Aug 17, 2021

Dekbed wassen

Dekbed wassen

Anne Janssen - Aug 17, 2021

Welke Soorten Hoofdkussen Zijn Er

Welke Soorten Hoofdkussen Zijn Er?

Anne Janssen - Aug 17, 2021

advertising
Welk Topmatras Past Bij Mij

Welk Topmatras Past Bij Mij

Anne Janssen - Aug 17, 2021