Mobiele airco kopen – Waar op letten
Klimaatbeheersing

Mobiele airco kopen – Waar op letten?

Anne Janssen - June 17, 2021

Heb je besloten dat je een mobiele airco gaat kopen? Dat is fijn, want zo worden de warme zomers in huis een stuk aangenamer! Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van een mobiele airco? Hoe weet je of een mobiele airconditioner goed is? En wat kost een mobiele airco je ná aanschaf in de vorm van stroom? In dit artikel vertellen wij je alles over de aanschaf van een mobiele airco, waar je op moet letten en hoeveel stroom een mobiele airconditioning ongeveer verbruikt. Lees dus snel verder voor meer informatie!  

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airco is precies wat het woord al zegt: het is een airco die mobiel is en dus verplaatst kan worden. Een airco kennen we allemaal wel. Dit apparaat koelt je huis en zorgt dus voor een lagere temperatuur dan de buitentemperatuur. Het voordeel aan een mobiele airco is dat dit type airconditioner makkelijk verplaatst kan worden en dat er geen ingewikkelde installatie nodig is om dit apparaat te gebruiken, waardoor je laagdrempelig een ruimte in huis kunt koelen. Ga je zelf in een andere ruimte zitten? Dan kan je de mobiele airconditioner meenemen, zodat het koel is in huis, waar jij ook zit. 

Hoe werkt een mobiele airco? 

Een mobiele airco koelt warme lucht via een warmtepomp en koelmiddel. De warme lucht wordt langs het koelmiddel geleid, waarna de warme lucht koud wordt. Deze koude lucht wordt de ruimte weer ingeblazen, waardoor het voelbaar koeler wordt in de ruimte. De warme lucht die achterblijft wordt via een slang weer naar buiten vervoerd. Deze slang hangt via een raam of deur in verbinding met de buitenlucht. Je moet dus altijd een raam of deur open hebben staan om de warme lucht kwijt te kunnen. 

De airco haalt ook vocht uit de warme lucht, waardoor het systeem ook werkt als ontvochtiger. Het vocht dat de airco uit de lucht haalt, wordt opgevangen in een condensbak. Bij sommige mobiele airco’s kan het vocht ook direct door de afvoerslang naar buiten worden afgevoerd. 

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een goede mobiele airconditioning?

Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij de aanschaf van een goede mobiele airconditioner? Er zijn een heleboel zaken die meebepalen of een mobiele airco wel een goede koop is. Wij hebben de belangrijkste punten waar jij op moet letten bij de aanschaf van je mobiele airco voor je op een rij gezet. Wil je direct zien hoe de beste mobiele airco van dit moment scoren op de onderstaande punten? Ga dan direct naar onze mobiele airco review

  • Het energielabel. Natuurlijk willen we allemaal het liefste de goedkoopste mobiele airco aanschaffen, want dat scheelt ons in de aanschafkosten! Maar vergis je niet: de goedkoopste mobiele airconditioners zijn vaak uiteindelijk het duurste, want je energiekosten zullen hoog zijn met een goedkope variant met een laag energielabel. Airco’s zijn namelijk energieslurpers. Kies je voor een mobiele airco met een hoog energielabel? Dan zal de aanschafprijs van het apparaat waarschijnlijk wat hoger liggen, maar zullen je energierekeningen lager zijn. 
  • Aanschafprijs. Maar oké, we begrijpen dat de aanschafprijs ook een rol speelt. Het is handig om voor jezelf een maximale aanschafprijs te bepalen voordat je concreet op zoek gaat naar een mobiele airco. Verdiep je hierbij wel eerst in wat realistische prijzen zijn voor mobiele airco’s.
  • Goed te verplaatsen. Natuurlijk is iedere mobiele airco te verplaatsen, anders heet het geen mobiele airco. Wel is het zo dat de ene mobiele airco zwaarder is dan de andere. Een zwaarder exemplaar is ook lastiger te verplaatsen. Hier kan je dus op letten wanneer je op zoek gaat naar een goede mobiele airco. 
  • Extra functies. Er zijn mobiele airco’s met een nachtfunctie of een verwarmingsfunctie, zodat je het apparaat ook ’s nachts of in de winter kunt gebruiken (om je huis op te warmen). Welke extra functies vind jij belangrijk? Neem deze mee in je keuzeproces. 
  • Geluidsniveau. Mobiele airco’s kunnen erg luidruchtig zijn, maar gelukkig zijn de nieuwere mobiele airco’s steeds stiller. Het is goed om te kijken hoe stil een mobiele airco is.
  • Koelvermogen. Hoe groot is de ruimte die je wil koelen en heeft de mobiele airco die je op het oog hebt hier wel voldoende koelvermogen voor? 
  • Oppervlakte. Wat is het maximale oppervlakte dat je met deze mobiele airco kunt koelen en is dit voldoende voor de ruimte(s) in jouw woning? 
  • Garantie. Hoeveel garantie zit er op het apparaat en wat zijn de garantievoorwaarden.
  • Gebruiksgemak en bediening. Hoe wil jij je mobiele airco kunnen bedienen? Gewoon op het apparaat zelf, of vind je het handig om het apparaat te bedienen via een app? Kijk goed met welke mobiele airco’s dit kan.
  • Wel of geen condensbak. Vind je het vervelend om steeds een condensbak te moeten legen of heb je liever dat het vocht direct via de afvoerslang naar buiten wordt vervoerd? 

Hoe gebruik je een mobiele airco?

Het gebruiken van een mobiele airco is heel simpel. Je steekt een stekker in het stopcontact en je kunt beginnen! Er komen dus geen ingewikkelde installaties en dure installatiekosten kijken bij een mobiele airco. Je bent zo ready to go. Wel is het zo dat het handig is om te investeren in een goede raamafdichter of deurafdichter, omdat er dan geen warme lucht de ruimte in kan komen en omdat je ruimte op die manier lekker koel blijft. Je mobiele airco hoeft dan ook minder hard te werken. Een raam- of deurafdichter plaats je rondom het geopende raam of de geopende deur. Hierin zit een gat waardoor je de slang naar buiten kunt hangen, zodat de warme lucht (en eventueel het vocht) makkelijk naar buiten kunnen worden afgevoerd. Zo simpel is het dus! 

Wat kost een mobiele airco ongeveer?

De aanschafprijs van een mobiele airco varieert ongeveer tussen de €275 tot €1100. We hebben het in dit geval puur over de aanschafprijs. Wanneer we het dus over de aankoop van een mobiele airco hebben, heb je dus veel invloed op de hoeveelheid geld die je uitgeeft. Een mobiele airco kost echter niet alleen het geld dat je uitgeeft wanneer je de mobiele airco koopt. Een mobiele airco kost ook stroom en daarmee dus ook geld. Je energierekening wordt met het gebruik van een airco een stuk hoger en dat is dus iets waar je rekening mee moet houden wanneer je een mobiele airco wil kopen. 

Hoeveel stroom verbruikt een mobiele airco? 

Wanneer je wil weten hoeveel stroom een mobiele airco ongeveer verbruikt, is het goed om te kijken naar de hoeveelheid dagen in een jaar dat je dit apparaat gebruikt. Gemiddeld zien we dat we ongeveer 40 warme zomerdagen hebben in een jaar. Dit zijn ook de dagen waarop je het snelste je mobiele airco zult aanzetten. Als we dan uitgaan van 40 dagen per jaar en 8 uur per dag, kom je ongeveer op 320 uur per jaar uit. In het geval van een vermogen van 1 kilowatt per uur, kom je dus op 320 kilowattuur per jaar uit. Je mag er vanuit gaan dat een gemiddelde mobiele airco ongeveer €22 cent per kilowattuur kost aan stroom. Gemiddeld gezien zou je dus zo’n €70 betalen voor die 40 warme dagen. 

Waar let je op bij de aankoop van een mobiele airco

Wil jij een mobiele airco kopen? Er zijn een hoop dingen waar je op moet letten, zodat jij tot het geschikte apparaat kunt komen. Zorg dat je kijkt naar het energielabel, de aanschafprijs, maar ook zaken als het geluidsniveau, het gebruiksgemak en het koelvermogen. Wanneer je je goed verdiept in al deze zaken, weten wij zeker dat jij een mobiele airco vindt die goed bij jouw wensen past. Succes! 

Anne Janssen

Traditional El Salvadorian breakfast in El Tunco cost $2-$5 numerous restaurants, cafes and stands offer up Desayuno Traditional. I can and do eat this daily, eggs, avocado, beans, fried banana’s and bread are perfect after surf meal, this is what the locals eat daily at home as well.

Mobiele airco kopen – Waar op letten

Mobiele airco kopen – Waar op letten?

Anne Janssen - Jun 17, 2021

Hoe werkt een mobiele airco

Hoe Werkt Een Mobiele Airco

Anne Janssen - Jun 17, 2021

Hoe werkt een luchtkoeler?

Hoe werkt een luchtkoeler?

Anne Janssen - Jun 17, 2021

advertising

Wat Kost Een Mobiele Airco Aan Stroom

Anne Janssen - Jun 17, 2021