Hoe werkt een mobiele airco
Klimaatbeheersing

Hoe Werkt Een Mobiele Airco

Anne Janssen - June 17, 2021

Onze zomers worden steeds warmer en onze huizen zijn niet gebouwd op extreme hitte! Daarom schaffen steeds meer mensen een airco aan. Op deze manier houd je het in huis lekker koel terwijl het buiten heel erg warm is. Een mobiele airco is een airconditioner die niet op één plek geïnstalleerd is. Je kunt deze airco verplaatsen, omdat hij – het woord zegt het al – mobiel is! Ideaal, want zo kan je iedere ruimte koelen en is een ingrijpende installatie van een vaste airconditioner niet nodig. 

Maar waarom zou je voor een mobiele airco kiezen en niet voor een vaste airco met een buitenunit? In dit artikel leggen we uitgebreid uit hoe een mobiele airco precies werkt, gaan we in op de voor- en nadelen van een mobiele airco, vertellen we waarom een mobiele airco voor sommige mensen juist heel geschikt is en voor welke ruimtes mobiele airconditioners geschikt zijn. Alvast een tipje van de sluiter; uit onze mobiele airco test blijkt dat dit type airconditioner vaak niet eens onder hoeft te doen voor een vaste airco. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder. 

Hoe werkt een mobiele airco? 

Een mobiele airco is een vorm van airconditioning waarbij gebruik wordt gemaakt van koelmiddel en een warmtepomp om de lucht te koelen. De koelvloeistof haalt warme uit de lucht. De koele lucht die achterblijft in het apparaat wordt vervolgens de ruimte ingeblazen. Op deze manier wordt een ruimte effectief koeler. Omdat de koude lucht die een mobiele airco uitblaast minder waterdamp bevat dan de warme lucht, werken deze airco’s ook als luchtontvochtiger. 

Voordelen mobiele airco

Mobiele airco’s hebben een heleboel voordelen. De belangrijkste voordelen van dit type airconditioning hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. 

  • Makkelijk te verplaatsen. De meeste mobiele airco’s hebben wieltjes waardoor je het systeem makkelijk van A naar B kunt rijden. Zo kan je de mobiele airco in de woonkamer zetten als je daar bezig bent, maar kan je het apparaat dus ook makkelijk naar je werkkamer verplaatsen wanneer je werkdag begint. 
  • Makkelijk te installeren. Waar er bij een vaste airco installatiekosten horen, is dat bij een mobiele airco niet het geval. Steek de stekker in het stopcontact, hang de slang uit het raam en je kunt genieten van aangename verkoeling. Geen extra kosten dus! 
  • Goedkoop in aanschaf. Een mobiele airco is absoluut goedkoper dan een vaste airco met split unit.
  • Opbergen is makkelijk. Wordt het buiten kouder en heb je de mobiele airconditioner voorlopig niet nodig? Dan kan je het apparaat heel gemakkelijk opbergen, omdat je de mobiele airco gewoon kunt verplaatsen. 

Nadelen mobiele airco 

Natuurlijk heeft een mobiele airco ook nadelen. Het is goed om je hier bewust van te zijn wanneer je dit apparaat koopt, want door je te verdiepen in de voor- en nadelen van een product, weet je precies wat je koopt en kom je niet voor verrassingen te staan. 

  • Maakt veel geluid. Een mobiele airconditioner maakt vaak meer geluid dan een vaste airco. 
  • Minder efficiënt dan een vaste airco. Bij een vaste airco is het, wanneer je de ramen en deuren dichthoudt, niet zo dat er nog warme lucht naar binnen kan komen. Omdat je bij een mobiele airco een slang naar buiten moet hangen, kan er makkelijker warme lucht naar binnen komen terwijl de airco aanstaat. Hierdoor koelt een mobiele airco minder effectief en efficiënt dan een vaste airco. 
  • Zwaar. Natuurlijk is een mobiele airco makkelijk te verplaatsen, maar niet alle mobiele airco’s zijn even licht van gewicht. Het verplaatsen kan bij sommige exemplaren dus nog best een flinke klus zijn. 

Voor wie is een mobiele airco geschikt 

Een mobiele airco is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een airconditioner die je makkelijk kunt verplaatsen. Ook is een mobiele airco perfect voor mensen die wel verkoeling willen in de zomer, maar niet te veel geld uit willen geven aan een nieuwe airco. Ben je juist op zoek naar een airco die vooral heel effectief koelt en die niet in de weg staat? Dan kan het zijn dat een vaste airco beter aansluit op je wensen. 

In wat voor ruimte past een mobiele airconditioner? 

Er zijn heel veel verschillende soorten airco’s en daarom zitten er ook verschillen in de grootte van een ruimte die een mobiele airco kan vullen. Wel is het zo dat het bij grotere ruimtes effectiever is om een vaste airco te hebben dan een mobiele airco. Houd altijd in de gaten welke capaciteit een airco moet hebben om de gewenste ruimte te koelen. Andersom is het goed om de specificaties van een mobiele airco te controleren en te kijken wat de maximale grootte van een ruimte voor deze airco is. Afhankelijk hiervan kan je bepalen welk type airco het beste aansluit op je wensen. 

Alternatieven voor de mobiele airco

Past een mobiele airco toch niet helemaal bij wat je zoekt? Dan kan het zijn dat de volgende alternatieven beter aansluiten op je wensen.

Luchtkoeler

Een luchtkoeler is een apparaat dat de gevoelstemperatuur in een ruimte doet dalen. Een mobiele airco en een luchtkoeler lijken op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen deze 2 apparaten. Waar een mobiele airco koelvloeistof bevat, is dit bij een luchtkoeler niet het geval. Een luchtkoeler bevat koud water dat wordt verspreid door een ruimte. Hierdoor brengt een luchtkoeler juist vochtigheid in de lucht, terwijl een mobiele airco juist vocht ontneemt. Ook zorgt een luchtkoeler meer voor een verfrissend gevoel, maar niet voor een grote daling van de temperatuur. Tenslotte kan je met een mobiele airco de gewenste temperatuur zelf instellen – iets wat bij een luchtkoeler niet kan. Een luchtkoeler is heel geschikt voor mensen die wat verfrissing zoeken op warme dagen, zonder dat ze direct een airco willen. 

Vaste airco met split unit 

Ben je juist op zoek naar meer kracht en verkoeling dan bij een mobiele airco? Dan is het verstandig om toch eens na te denken over een vaste airco met split unit. Bij een vaste airco heb je een binnenunit en een buitenunit die door middel van een geïnstalleerde buis met elkaar verbonden zijn. Hierdoor hoeven er geen ramen en deuren open te staan en verkoelt een vaste airco zeer effectief. Zoals eerder gezegd komen hier dus wel meer installatiekosten bij kijken. 

Mobiele airco: ideaal voor warme dagen

Ben je gewoon op zoek naar wat lekkere verkoeling op warme dagen zonder dat je dure installatiekosten betaalt? Dan is een mobiele airco wellicht iets voor je. Een mobiele airconditioner kan je makkelijk verplaatsen en koelt een ruimte, zodat het in huis wat aangenamer wordt in de zomer. 

Anne Janssen

Traditional El Salvadorian breakfast in El Tunco cost $2-$5 numerous restaurants, cafes and stands offer up Desayuno Traditional. I can and do eat this daily, eggs, avocado, beans, fried banana’s and bread are perfect after surf meal, this is what the locals eat daily at home as well.

Mobiele airco kopen – Waar op letten

Mobiele airco kopen – Waar op letten?

Anne Janssen - Jun 17, 2021

Hoe werkt een mobiele airco

Hoe Werkt Een Mobiele Airco

Anne Janssen - Jun 17, 2021

Hoe werkt een luchtkoeler?

Hoe werkt een luchtkoeler?

Anne Janssen - Jun 17, 2021

advertising

Wat Kost Een Mobiele Airco Aan Stroom

Anne Janssen - Jun 17, 2021