Hoe werkt een luchtkoeler?
Klimaatbeheersing

Hoe werkt een luchtkoeler?

Anne Janssen - June 17, 2021

Komt de warme zomer er weer aan en heb je behoefte aan wat verkoeling in huis? Dan biedt een luchtkoeler uitkomst! Een luchtkoeler of aircooler is niet hetzelfde als een airco of een ventilator. Wat een luchtkoeler wél doet is verkoeling brengen. Hoe werkt dat dan eigenlijk precies? En wat zijn de voor- en nadelen van een luchtkoeler? Wij vertellen het je allemaal, zodat jij precies weet wat je aan een luchtkoeler hebt en waar je op moet letten bij de aanschaf. Lees dus snel verder voor meer informatie! 

Hoe werkt een luchtkoeler? 

Een luchtkoeler werkt door middel van verdamping. Luchtkoelers zuigen warme en droge lucht op. De warme en droge lucht wordt eerst langs een nat rooster gevoerd en via een vochtverdeler wordt de koele en bevochtigde lucht de ruimte weer ingeblazen. De vochtverdeler zorgt ervoor dat het oppervlak dat gekoeld wordt zo groot mogelijk is. Een luchtkoeler voert dus verkoelde lucht een ruimte in en werkt tegelijkertijd als bevochtiger van je huis. Dit is handig wanneer er in jouw huis of in bepaalde ruimtes in huis een erg droge lucht hangt. 

Voordelen luchtkoeler

Een luchtkoeler heeft veel voordelen. We hebben de belangrijkste voordelen voor je verzameld. 

  • Een luchtkoeler doet de gevoelstemperatuur in huis dalen. Het is niet zo dat de daadwerkelijke temperatuur in huis erg daalt dankzij een luchtkoeler, maar de gevoelstemperatuur daalt wel degelijk. Een luchtkoeler of aircooler kan daarmee ook echt een stukje verkoeling brengen wanneer je bijvoorbeeld thuis zit te werken in een warme studeerkamer. 
  • Een luchtkoeler bevochtigt de lucht. Het voordeel hiervan is dat een luchtkoeler perfect is voor mensen die snel last krijgen van de luchtwegen of slijmvliezen. Droge lucht is namelijk niet goed voor mensen met klachten aan de luchtwegen. Een luchtkoeler kan hierin dus een stukje ondersteuning bieden. 
  • Goedkoop in aanschaf. Een luchtkoeler is veel goedkoper in de aanschaf dan een airco. Het resultaat is natuurlijk ook anders dan bij een airco, maar als je tevreden bent met een daling van de gevoelstemperatuur, dan is een aircooler een mooie optie om de zomer door te komen! 
  • Compacte apparaten. In vergelijking met andere verkoelingsapparaten, zoals bijvoorbeeld airco’s, zijn luchtkoelers erg compact. Je kunt ze dus overal plaatsen en ze staan niet snel in de weg. 
  • Geluidsarm. Luchtkoelers maken weinig geluid. Dit in tegenstelling tot veel mobiele airco’s, die een erg hoog geluidsniveau kunnen hebben. 
  • Geen afvoerslang of installatie nodig. Na aankoop kan je een aircooler direct gebruiken. Je hoeft dus geen ingrijpende installatie uit te voeren of een afvoerslang naar buiten te hangen. Lekker makkelijk! 
  • Weinig energieverbruik. Dat airco’s energieslurpers zijn, weten we allemaal. Een luchtkoeler is daarentegen veel zuiniger en verbruikt relatief weinig stroom. 

Nadelen luchtkoeler     

Maar zoals ieder apparaat heeft ook een luchtkoeler wel degelijk nadelen. We vinden het belangrijk dat je je bewust bent van wat je koopt en wat de voor- en nadelen van een product zijn. Daarom delen we hieronder alle nadelen van een luchtkoeler met je!

  • Temperatuur daalt niet echt. Met een luchtkoeler daalt de temperatuur maximaal 3 graden, afhankelijk van de huidige binnen- en buitentemperatuur en de luchtvochtigheid op het moment dat je het apparaat aanzet. Een luchtkoeler biedt vooral verkoeling in de gevoelstemperatuur. Het is niet zo dat de binnentemperatuur met een luchtkoeler daadwerkelijk daalt. 
  • Bevochtigende functie. Waar de één het fijn vindt dat een luchtkoeler de lucht bevochtigt, kan dat voor de ander juist een nadeel zijn. De lucht is in de zomer in Nederland vaak al vrij vochtig. De vraag is of je dan wil dat een luchtkoeler nog meer lucht toevoegt aan je huis. 
  • Temperatuur instellen beperkt. Het is niet mogelijk om zelf de gewenste temperatuur in te stellen. 

Voor wie is een luchtkoeler geschikt 

Maar voor wie is een luchtkoeler nu eigenlijk geschikt? Wij denken dat een luchtkoeler zeer geschikt is voor mensen die een bepaalde plek in huis waar ze veel zijn wél koeler willen hebben, zonder dat ze hier meteen veel geld voor moeten uitgeven. Een luchtkoeler is een laagdrempelige manier om iets aan de hitte in huis te doen. Werk je bijvoorbeeld veel thuis achter je computer en is het warm in je werkkamer? Dan kan het fijn zijn om een luchtkoeler op je bureau te hebben staan. Een luchtkoeler kan ook heel geschikt zijn voor mensen met luchtwegproblemen. De lucht wordt minder droog, wat voor deze mensen vaak erg aangenaam is. Een luchtkoeler is echter niet geschikt voor mensen die een temperatuurdaling in huis willen bewerkstelligen. 

Alternatieven voor een luchtkoeler 

Denk je toch dat een luchtkoeler voor jou niet helemaal werkt? Dan zijn er misschien andere verkoelingsapparaten die beter bij jou passen. Wij hebben een paar tips voor je op een rij gezet. 

Mobiele airco

Wil je wel de laagdrempeligheid van een luchtkoeler, maar wil je meer verkoeling? Dan kan het zijn dat een mobiele airco goed bij je past. Een mobiele airco is net een stapje verder. Dit apparaat zorgt voor een grotere temperatuurdaling. Een mobiele airco is wel een groter apapraat, maar is nog steeds te verplaatsen. Hierdoor kan je een mobiele airco – net als een aircooler of luchtkoeler – in verschillende ruimtes in je huis gebruiken. 

Ventilator 

Natuurlijk is de good old ventilator ook een goede optie wanneer je op zoek bent naar wat verkoeling. Een ventilator zorgt helemaal niet voor een temperatuurdaling, maar zorgt wel voor een fris briesje in huis. Een groot voordeel van een ventilator is de aanschafprijs. Die is namelijk veel lager dan die van een luchtkoeler of van een mobiele airco! 

Een luchtkoeler: is het wat voor jou? 

Ga jij deze zomer je huis koelen met een luchtkoeler? Dan ga je vast een frissere zomer tegemoet waarin het in huis nog goed vertoeven is. Voor welke luchtkoeler je gaat, is natuurlijk aan jou. Verdiep je goed in de voor- en nadelen van iedere luchtkoeler en bepaal wat jij belangrijk vindt. Succes! 

Anne Janssen

Traditional El Salvadorian breakfast in El Tunco cost $2-$5 numerous restaurants, cafes and stands offer up Desayuno Traditional. I can and do eat this daily, eggs, avocado, beans, fried banana’s and bread are perfect after surf meal, this is what the locals eat daily at home as well.

Mobiele airco kopen – Waar op letten

Mobiele airco kopen – Waar op letten?

Anne Janssen - Jun 17, 2021

Hoe werkt een mobiele airco

Hoe Werkt Een Mobiele Airco

Anne Janssen - Jun 17, 2021

Hoe werkt een luchtkoeler?

Hoe werkt een luchtkoeler?

Anne Janssen - Jun 17, 2021

advertising

Wat Kost Een Mobiele Airco Aan Stroom

Anne Janssen - Jun 17, 2021