Luchtkoeler of mobiele airco kopen? Dit is de beste keuze!
Klimaatbeheersing

Luchtkoeler of mobiele airco kopen? Dit is de beste keuze!

Anne Janssen - June 17, 2021

Verkoeling in de zomer is altijd welkom! Onze zomers worden steeds warmer en onze huizen zijn daar niet goed tegen bestand. Veel mensen gaan daarom ook op zoek naar apparaten die wat verkoeling kunnen brengen. Twee apparaten die op een makkelijke en laagdrempelige manier verkoeling kunnen brengen in huis, zijn een luchtkoeler en een mobiele airco. Zo wordt het koeler in huis! 

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een luchtkoeler of aircooler en een mobiele airconditioning? In dit artikel bespreken we de verschillen tussen deze 2 apparaten en vertellen we je ook wat de voor- en nadelen zijn van een luchtkoeler en een mobiele airco. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder, zodat jij een goede keuze kunt maken en je een koele zomer tegemoet kunt gaan! 

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een luchtkoeler en een mobiele airco?

Een luchtkoeler en een mobiele airco zijn allebei bedoeld om de temperatuur in huis te doen dalen. Toch zit er wel een groot verschil tussen deze 2 apparaten als het aankomt op verkoeling. Een mobiele airco koelt veel effectiever dan een luchtkoeler. Bij een luchtkoeler daalt de temperatuur maximaal 3 graden, terwijl dit bij een mobiele airco maximaal 10 graden is. Echter blijkt uit onze mobiele airco test dat de betere modellen krachtig genoeg zijn voor een nog grotere temperatuurdaling. Bovendien kan je bij een mobiele airco zelf de gewenste temperatuur instellen en het vochtgehalte in de kamer naar beneden brengen. Dit kan bij een luchtkoeler allebei niet. Sterker nog: waar een mobiele airco de lucht minder vochtig maakt, is een aircooler juist een apparaat dat de lucht in huis vochtiger maakt. 

Wanneer kies je voor een luchtkoeler? 

Maar wanneer kies je voor een luchtkoeler? En wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen van dit apparaat? Hieronder vind je een duidelijk overzicht van de voor- en nadelen van een luchtkoeler! 

Voordelen van een luchtkoeler

 • Relatief goedkoop in de aanschaf. Een luchtkoeler is meestal goedkoper dan een mobiele airco. 
 • Minder stroomverbruik. In vergelijking met een mobiele airco is een luchtkoeler zeer energiezuinig. 
 • Geluidsarm. Luchtkoelers maken bijna geen geluid. 
 • Makkelijk te verplaasten. Een luchtkoeler is vaak een compact apparaat. Dit maakt dat je de luchtkoeler makkelijk verplaatst naar een andere ruimte in huis wanneer dat nodig of gewenst is. 
 • Geen afvoerslang of installatie nodig. Een luchtkoeler kan je zo neerzetten en hij is klaar voor de start! Dit in tegenstelling tot veel andere verkoelingsapparaten, waarbij je een dure installatie moet laten uitvoeren (vaste airco) of waarbij je een afvoerslang naar buiten moet hangen (mobiele airco). 
 • Bevochtigt de ruimte. Voor sommige mensen, zoals mensen met problemen aan de luchtwegen, is een droge lucht erg vervelend. Meer vocht in de lucht is daarom prettig. 

Nadelen van een luchtkoeler 

 • Weinig temperatuurdaling. Een luchtkoeler doet de temperatuur in huis met maximaal 3 graden dalen. Deze daling is afhankelijk van de binnen- en buitentemperatuur en van de luchtvochtigheid. Dit is dus geen garantie. 
 • Bevochtigt de lucht. Zoals we hierboven beschreven kán de bevochtigende functie van een aircooler een voordeel zijn, maar het kan ook een nadeel zijn. De luchtvochtigheid is in de zomer vaak hoger. De vraag is of het dan fijn is als een luchtkoeler de lucht in huis nóg vochtiger maakt. 
 • Temperatuur instellen niet mogelijk. Je kan niet zelf de gewenste temperatuur instellen.

 

Wanneer kies je voor een mobiele airco?

Terug naar de mobiele airco. Want wat zijn dan precies de voordelen van dit apparaat? Waarom zou je voor een mobiele airco kiezen en niet voor een luchtkoeler? En wat zijn de nadelen van een mobiele airco? Je leest het hieronder. 

Voordelen van een mobiele airco 

 • Makkelijk te verplaasten. Net als een luchtkoeler is ook een mobiele airco makkelijk te verplaatsen. Zo kan je verschillende ruimtes in huis koelen, afhankelijk van waar je verkoeling wil hebben! 
 • Koelt tot wel 10 graden. Een mobiele airco zorgt voor een grotere temperatuurdaling dan een luchtkoeler. Een mobiele airco koelt je huis dus echt!
 • Goedkoop in aanschaf. Hoewel een mobiele airco meestal duurder is dan een luchtkoeler, is het apparaat in vergelijking met bijvoorbeeld een vaste airconditioning relatief goedkoop. 

Nadelen van een mobiele airco 

 • Afvoerslang moet naar buiten hangen. Er moet dus altijd een raam of deur openstaan om de afvoerslang naar buiten te kunnen hangen en zo komt er makkelijk weer warme lucht van buiten naar binnen, waardoor je mobiele airco minder goed zijn werk kan doen. Een oplossing hiervoor is het aanschaffen van een raamafdichting of een deurafdichting. Je bent dan wel dus extra geld kwijt.
 • Zwaar. Veel mobiele airco’s zijn vrij zwaar. De apparaten staan meestal op wieltjes en kunnen daarom makkelijk naar een andere ruimte gereden worden, maar je sleept ‘m niet de hele dag de trap op en af. 
 • Hoog geluidsniveau. Vaak maken mobiele airco’s relatief veel geluid. Dit is iets om rekening mee te houden bij de aanschaf. 

Waar ga jij voor: een luchtkoeler of een mobiele airco? 

Heb jij al besloten waar je voor gaat? Wordt het een luchtkoeler of een mobiele airco? Er is geen goed of fout, maar het is belangrijk om te kijken waar jouw wensen liggen. Wil je graag een grote temperatuurdaling in huis? Dan past een mobiele airco wellicht beter bij je. Vind je het vooral fijn om wat verkoeling te hebben in je werkkamer, maar wil je weinig geld uitgeven? Dan is een luchtkoeler misschien een goede optie! Waar je ook voor kiest, verdiep je in de voor- en nadelen van ieder afzonderlijk apparaat. We wensen je een fijne en vooral koele zomer toe! 
 

Anne Janssen

Traditional El Salvadorian breakfast in El Tunco cost $2-$5 numerous restaurants, cafes and stands offer up Desayuno Traditional. I can and do eat this daily, eggs, avocado, beans, fried banana’s and bread are perfect after surf meal, this is what the locals eat daily at home as well.

Mobiele airco kopen – Waar op letten

Mobiele airco kopen – Waar op letten?

Anne Janssen - Jun 17, 2021

Hoe werkt een mobiele airco

Hoe Werkt Een Mobiele Airco

Anne Janssen - Jun 17, 2021

Hoe werkt een luchtkoeler?

Hoe werkt een luchtkoeler?

Anne Janssen - Jun 17, 2021

advertising

Wat Kost Een Mobiele Airco Aan Stroom

Anne Janssen - Jun 17, 2021