traagschuim of koudschuim
Latest Story

Koudschuim Of Traagschuim

Anne Janssen - April 19, 2021

Mobiele airco kopen? Lees eerst deze koopgids!

Eigenlijk kun je pas een mobiele airco kopen als je precies weet wát je koopt. Waar heb je het apparaat voor nodig en is het wel geschikt voor de betreffende ruimte? Welke mogelijkheden heeft de airco en zijn er nog dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf? Om je een beetje wegwijs te maken in mobiele aircoland, hebben we een handige koopgids voor je samengesteld. Daarin vind je veel basisinformatie over mobiele airco’s en hun werking, zodat je een duidelijk beeld krijgt en beter kunt beslissen welke optie voor jou de beste is.
 

Wat is een mobiele airco?

Het kan ’s zomers goed warm worden in ons land. En dan voelt het binnenshuis al gauw klam en plakkerig aan. Dat is in de woonkamer al geen pretje, maar in de slaapkamer helemáál vervelend. Met een mobiele airco heb je dat probleem gelukkig snel opgelost! Die heeft een compact formaat en is snel verplaatsbaar, meestal op wieltjes. Hierdoor kun je hem ook makkelijk gebruiken in elke kamer waar je hem maar nodig hebt. Veel types hebben zelfs meerdere standen, zodat je er ook mee kunt ventileren of verwarmen.

In tegenstelling tot vaste airco’s (de zogenaamde ‘split units’) is het installeren een makkie en je hoeft ook geen doorvoer in de muur te hakken voor de aansluiting. Bovendien is een mobiele airco driemaal zo betaalbaar als een vaste airco én veel energiezuiniger.

Dus welke ruimte je ook wilt koelen, ventileren of verwarmen: met een mobiele airco kies je voor een combinatie van gemak en resultaat.

 

Hoe werkt een mobiele airco?

Een airco werkt eigenlijk heel simpel: hij koelt warme lucht via een warmtepomp en een koelmiddel. De warme lucht wordt door een gesloten systeem langs het koelmiddel geleid en wordt dus vanzelf koude lucht. Deze wordt de ruimte weer ingeblazen, waardoor de temperatuur in de ruimte daalt. De resterende warme lucht gaat via een afvoerslang naar buiten.

Daarnaast haalt de airco vocht uit de lucht in de vorm van condens. Die kun je opvangen in een speciale condensbak in het apparaat zelf. Maar het is nog veel beter om de condens samen met de warme lucht af te voeren via de afvoerslang naar buiten. Dat heeft twee voordelen: je hoeft de condensbak niet steeds te legen én de warme lucht kan niet weer terug naar binnen komen. Dat effect versterk je nog eens door een raamafdichtingset, die de koele lucht binnen en alle warme lucht buiten houdt. Sluit die set aan op de afvoerslang en zorg dat er zo min mogelijk bochten in de slang zitten. Dan werkt hij het beste. Zet je mobiele airco daarom ook altijd in de buurt van een raam, maar houd wel minimaal 40 centimeter afstand tot alle muren. Je kunt je airco ook een beetje helpen, door de ruimte zelf al zo koel mogelijk te maken! Houd bijvoorbeeld de gordijnen dicht op zonnige dagen en zet ’s avonds de ramen open voor wat koelere lucht.

 

De belangrijkste functies

Bij een mobiele airco spelen diverse functies een rol. Samen bepalen ze welk apparaat voor jou de beste keuze is.


Koelvermogen en BTU’s

Het maximale koelvermogen van een airco wordt uitgedrukt in BTU per m3. Voor één kubieke meter ruimte moet je circa 100-135 BTU rekenen, afhankelijk van de ruimte. Bij een goed geïsoleerde ruimte met weinig ramen heb je bijvoorbeeld minder koelvermogen nodig. Je kunt het makkelijk zelf uitrekenen. Vermenigvuldig de lengte x breedte x hoogte van de ruimte, dan krijg je het aantal kubieke meters. En dat vermenigvuldig je weer met de gewenste BTU per m3 (dus 100 bij weinig en 135 bij veel koelvermogen). Koop altijd een airco die net iets meer BTU heeft dan je nodig hebt. Dan weet je zeker dat je de ruimte volledig kunt afkoelen, ook als het een keer érg warm weer is!

Gebruiksgemak

Als je lekker op de bank zit of in je bed ligt, wil je niet steeds opstaan om de mobiele airco aan of uit te zetten. Kies dan een apparaat met afstandsbediening en timerfunctie. Met de timer stel je eenvoudig in hoelang de airco moet werken, voordat hij weer afslaat. Helemaal luxe is een airco met nachtmodus, die ervoor zorgt dat de ruimte ’s nachts minder afkoelt. Dat slaapt lekkerder, gezonder en ook stiller.

Verwarmingsfunctie

Wist je trouwens dat sommige mobiele airco’s ook een verwarmingsfunctie hebben? Dan kun je dus niet alleen afkoelen, maar ook verwarmen tot wel 300C! Heerlijk in de winter, als je je kamer even snel wilt opwarmen zonder de hoofdverwarming aan te zetten.

Geluidsniveau

Alle mobiele airco’s maken geluid, maar niet allemaal evenveel! Dat is zeker van belang als je hem vooral in je slaapkamer wilt gebruiken. Let erop dat je dan altijd onder de 60 dB blijft, sommige apparaten zijn zelfs nog stiller.

Energieverbruik

Wil je een energiezuinige airco? Met energieklasse A of A+ zit je goed. Maar bedenk wel: hoe vaker en langer je de airco aan hebt staan, des te meer energie je verbruikt.


Wat is de beste mobiele airco?

Geen ruimte is hetzelfde. De ene kamer ligt op het zuiden en heeft veel ramen. De andere kamer is donkerder en van zichzelf al wat koeler. Het hangt dus helemaal van de ruimte én jouw persoonlijke wensen af welke mobiele airco het beste bij jou past. Is dat een kleine, compacte uitvoering of mag het een groter apparaat zijn met misschien ook meer mogelijkheden? Jij mag het zeggen. Omdat we in 5 verschillende categorieën telkens de beste hebben beschreven, is het voor ons natuurlijk moeilijk om één winnaar aan te wijzen. Maar als we dan tóch een keuze moeten maken, valt die op de Whirlpool PACB212HP: de stilste uit de test. Dit apparaat koelt én verwarmt uitstekend, is geschikt voor flinke ruimtes en heeft veel handige functies. Ook met de bijgeleverde accessoires zit het wel goed. Het lage geluidsniveau krijg je er eigenlijk bij cadeau…
 

Anne Janssen

Traditional El Salvadorian breakfast in El Tunco cost $2-$5 numerous restaurants, cafes and stands offer up Desayuno Traditional. I can and do eat this daily, eggs, avocado, beans, fried banana’s and bread are perfect after surf meal, this is what the locals eat daily at home as well.

Mobiele airco werking

Hoe Werkt Een Mobiele Airco

Anne Janssen - Jan 19, 2021

traagschuim of koudschuim

Koudschuim Of Traagschuim

Anne Janssen - Jan 19, 2021

mobiele airco tips

De Beste Tips Voor Je Mobiele Airco

Anne Janssen - Jan 19, 2021

advertising
Een kussen Wassen

Hoe Was Je Een Kussen

Anne Janssen - Jan 19, 2021

De Beste Slaaphouding

Wat Is De Beste Slaaphouding

Anne Janssen - Jan 19, 2021

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy